onsdag 30 december 2009

Gott nytt år

Vi på aktiebolag önskar er alla ett riktigt Gott Nytt år med nya företag och affärsidéer.

onsdag 9 december 2009

Antal personer i ett AB vs enskild firma

En vanlig fråga är om man kan starta ett aktiebolag på bara en enda person. Det går ju bra om man startar en enskild firma t ex. Det är faktiskt inte möjligt att vara flera personer bakom en enskild firma. Är man två eller flera som vill starta bolag är det handelsbolag, kommanditbolag eller aktiebolag som gäller. I fallet med aktiebolag är det faktiskt så att man måste vara minst tre personer för att bolaget ska vara "på banan".

För det första måste det finnas en ordinarie styrelseledamot. För det andra måste det finnas en suppleant. Dessutom måste bolaget ha en revisor. Däremot är det bara den ordinarie styrelseledamoten som har ett direkt inflytande över bolaget. Ofta i "enmansaktiebolag" sitter frun eller maken till ägaren som suppleant.

fredag 4 december 2009

Att köpa aktiebolag som har verksamhet

Funderar du på att köpa ett befintligt aktiebolag som har verksamhet? Då finns det en hel del att tänka på. Förutom att du bör ha gjort en noggrann värdering, helst i samråd med någon med erfarenhet om du inte har det själv bör du se till att köpet blir så riskfritt och tryggt som möjligt.

Analys

Innan du kommer så långt som till att skriva avtal bör du ha gjort en noggrann kontroll av bolagets historik och ekonomiska status. Du bör t ex kontrollera med Skatteverket att bolaget har F-skatt, att det inte finns obetalda skatter. Du bör kontrollera med Kronofogdemyndigheten att det inte finns några skulder eller att bolaget har betalningsanmärkningar.

Vid analysen av aktiebolaget ska du kontrollera noggrant att aktiekapitalet är intakt. Är värderingen av tillgångarna vettig?

Avtalet

Andra viktiga frågor vid företagsköpet är hur avtalet ska se ut och hur betalningen av aktiebolaget ska ske. I avtalet ska du ta in en klausul som skyddar dig mot eventuellla okända skulder och ansvarsförbindelser.