lördag 17 april 2010

Finansiering och lån

En fråga som du ständigt måste brottas med under tiden du driver ett aktiebolag är finansiering. Oavsett hur bra eller dåligt bolaget går behöver du se till att företaget har rätt finansiering.

Egna pengar eller lån?
Om du själv inte har tillräckligt med pengar eller inte vill skjuta till egna pengar i form av lån till bolaget får du försöka se till att bolaget får ett lån från bank, Almi eller från något annat låneinstitut, företag eller privatperson.

Nyemission och aktieägartillskott


Förutom att bolaget tar ett lån kan man stoppa in pengar i bolagets eget kapital, dvs man skjuter till pengar genom nyemmision eller sk ovillkorade eller villkorade aktieägartillskott. Fördelen med denna finansieringsform är att det ökar bolagets soliditet och eget kapital. Bolagets finansiella ställning blir därför starkare än om man tar ett lån. Ett vanligt lån kostar äbven pengar i form av ränta. En nackdel med t ex ett ovillkorat aktieägartillskott är att det inte går att få tillbaka pengarna som vid amortering på ett lån.

tisdag 13 april 2010

Vad ska bolagsordningen innehålla?

Enligt aktiebolagslagens 3 kapitel, 1 § måste följande finnas med i bolagsets bolagsordning:

1. bolagets firma,
2. den ort i Sverige där bolagets styrelse skall ha sitt säte,
3. föremålet för bolagets verksamhet, angivet till sin art,
4. aktiekapitalet eller, om detta utan ändring av bolagsordningen skall kunna bestämmas till ett lägre eller högre belopp, minimikapitalet och maximikapitalet, varvid minimikapitalet inte får vara mindre än en fjärdedel av maximikapitalet,
5. antalet aktier eller, om det i bolagsordningen har angetts ett minimikapital och ett maximikapital, ett lägsta och högsta antal aktier, varvid relationen mellan minimikapitalet och det lägsta antalet aktier skall vara densamma som relationen mellan maximikapitalet och det högsta antalet aktier,
6. antalet eller lägsta och högsta antalet styrelseledamöter,
7. antalet eller lägsta och högsta antalet styrelsesuppleanter, om sådana skall finnas,
8. antalet eller lägsta och högsta antalet revisorer,
9. hur bolagsstämma skall sammankallas, och
10. den tid som bolagets räkenskapsår skall omfatta.

Tänk efter innan du plockar ut pengarna!

Plocka ut 50 000 kr?

För några dagar skrev jag om att man kan plocka ut 50 000 kr ur ett 100 000 kr bolag. Se inlägget här. Många företag annonserar nu om att de kan hjälpa dig med detta. Professionell hjälp är knappast nödvändigt. Ägna lite tid åt att läsa om hur detta går till på Bolagsverkets hemsida så ska du se att du fixar det själv, tillsammans med bolagets revisor.

Aktiekapitalet

Aktiekapitalet fyller en viktig funktion. Den är en buffert som ska skydda bolaget och dess intressenter (långivare, aktieägare osv) vid t ex tillfälliga svackor i bolagets ekonomi. Ju större aktiekapital desto större marginaler.


Aktiekapitalet som buffert

Om man i ett 100 000 kr bolag betalar tillbaka hälften till aktiegarna tar man också bort en del av bufferten. När bolaget startas är bolagets eget kapital lika stort som aktiekapitalet. Om bolaget har gått bra och vinsten ligger kvar ökar bolagets eget kapital. Om bolaget gör fölust minskar det egna kapitalet. Aktiekapitalet är alltid lika stort som när bolaget bildades.

Aktiekapital vid låneansökan

Även om det registrerade aktiekapitalets storlek inte säger någonting om bolagets status ser det bätttre ut me ett större aktiekapital. Det kan t ex vara avgörande om bolaget ska söka banklån.


Det är inte bråttom

Vi rekommenderar att man bara sänker aktiekapitalet och betalar ut pengarna till aktieägarna om det egna kapitalet har vuxit. Är bolagets eget kapital lika stort eller mindre än vad det var vid bildandet av bolaget är det bättre att vänta tills bolaget har en bättre soliditet (relationen mellan tillgångar och skulder). Sänkningen av aktiekapitalet kan du göra när som helst. Tänk på det.

måndag 12 april 2010

Driva eget företag

Förutom ren information och nyheter om aktiebolaget som bolagsform kommer vi att fortsättningsvis även skriva om att Driva eget företag. Det bloggen hittills handlat om är mest om hur man startar eget aktiebolag.

Att driva företag handlar t ex om hur man skriver och följer en affärsplan, hur man tar in finansiering, hur man marknadsför sitt företag och hur man säljer företagets produkter eller tjänster. Även frågor som rör anställning av personal är viktiga frågor när man driver företag.

onsdag 7 april 2010

Ta ut 50 000 kr skattefritt ur bolaget

När nu kravet på aktiekapitalet sänkts till 50 000 kr innebär det att de som har 100 000 kr bolag kan minska aktiekapitalets storlek och därmed plocka ut 50 000 kr skattefritt.

Aktiekapitalet är aktieägarnas lån till aktiebolaget så det handlar egentligen om att återbetala en del av lånet.




För att det ska vara möjligt att ta ut dessa pengar måste vissa villkor vara uppfyllda. Du kan läsa mer om detta på Bolagsverkets hemsida.

tisdag 6 april 2010

Nu gäller 50 000 kr i aktiekapital

Nu kan du bilda ett aktiebolag med ett aktiekapital på 50 000 kr. Från och med den 1 april 2010 är alltså kravet på ett aktiebolags aktiekapital sänkt från tidigare 100 000 kr. Vi får hoppas att sänkningen får avsedd effekt, nämligen att fler startar eget aktiebolag.

En annan effekt skulle kunna tänkas bli att färre företagare väljer att starta "billiga" Ltd bolag i England och istället låter bolaget ha sitt säte i Sverige.

Läs även andra bloggares åsikter om ,