söndag 8 november 2009

Bokföring och redovisning är viktigt för företagaren

De flesta tycker att bokföring och redovisning verkar urtrist. Som med det mesta man inte är intresserad av känns redovisning tråkigt och som en stor belastning för många. Som företagare och som syrelsemedlem har du skyldighet att ansvara för bolagets bokföring och redovisning.

Företagets redovisning

Aktiebolagets redovisning kan enkelt uttryckt beskrivas som hela processen med hanteringen av de papper som man enligt lag är skyldig att sortera in, registrera och förvara för bolagets räkning. Exempel på papper som avses är fakturor som du skickar iväg och som du tar emot.

Företagets bokföring

Bokföring är en del av bolagets redovisning och kan sägas vara själva processen med registrering och hantering av alla bolagets papper. Hur dessa dokument ska hanteras beskrivs bl a i Bokföringslagen.

Bolagets ekonomi

Även om du inte är det minsta intresserad av vare sig bokföring eller redovisning bör du i alal fall försöka intressera dig för hur man tolkar de rapporter som kan tas fram ur aktiebolagets redovisningssystem. Rapporterna visar ju hur bolaget mår, hur bra eller dåligt det gått.


Bokföringsbyrå


Mitt råd är att lämna bort bokföringen och redovisningen till en bokföringsfirma eller redovisningsbyrå. Du bör också försöka intressera dig för de rapporter du får. När du väl börjar förstå innebörden av siffrorna i rapporterna kommer du även att tycka att det är lite intressant. Framför allt kommer du kunna dra nytta av redovisningen när du planerar företagets ekonomi. Du kommer att bli en bättre företagare bolagets ekonomi blir förhoppningsvis bättre.


Se vad andra bloggare skriver om
,
,


Övrigt: Säkerhetsuppdatering Wordpress

1 kommentar:

Kent Filppu sa...

Ett klokt inlägg. Klarar man inte av att göra det själv bör man omgående ta hjälp. Det blir oftast billigare. Klarar man men inte vill göra det själv så kan man lugnt lägga ut det - men man bör som sagt alltid hålla koll på hur det går.

För små företag är det enklaste många gånger att ha ett webbaserat bokföringsprogram där man själv gör det man vill/kan och där bokföringsbyrån gör resten. Men att företagaren kan alltid se vad som händer och följa upp det hela.