tisdag 13 april 2010

Tänk efter innan du plockar ut pengarna!

Plocka ut 50 000 kr?

För några dagar skrev jag om att man kan plocka ut 50 000 kr ur ett 100 000 kr bolag. Se inlägget här. Många företag annonserar nu om att de kan hjälpa dig med detta. Professionell hjälp är knappast nödvändigt. Ägna lite tid åt att läsa om hur detta går till på Bolagsverkets hemsida så ska du se att du fixar det själv, tillsammans med bolagets revisor.

Aktiekapitalet

Aktiekapitalet fyller en viktig funktion. Den är en buffert som ska skydda bolaget och dess intressenter (långivare, aktieägare osv) vid t ex tillfälliga svackor i bolagets ekonomi. Ju större aktiekapital desto större marginaler.


Aktiekapitalet som buffert

Om man i ett 100 000 kr bolag betalar tillbaka hälften till aktiegarna tar man också bort en del av bufferten. När bolaget startas är bolagets eget kapital lika stort som aktiekapitalet. Om bolaget har gått bra och vinsten ligger kvar ökar bolagets eget kapital. Om bolaget gör fölust minskar det egna kapitalet. Aktiekapitalet är alltid lika stort som när bolaget bildades.

Aktiekapital vid låneansökan

Även om det registrerade aktiekapitalets storlek inte säger någonting om bolagets status ser det bätttre ut me ett större aktiekapital. Det kan t ex vara avgörande om bolaget ska söka banklån.


Det är inte bråttom

Vi rekommenderar att man bara sänker aktiekapitalet och betalar ut pengarna till aktieägarna om det egna kapitalet har vuxit. Är bolagets eget kapital lika stort eller mindre än vad det var vid bildandet av bolaget är det bättre att vänta tills bolaget har en bättre soliditet (relationen mellan tillgångar och skulder). Sänkningen av aktiekapitalet kan du göra när som helst. Tänk på det.

Inga kommentarer: