måndag 3 maj 2010

Finansiering via nyemission

Ett vanligt sätt att ta in pengar i aktiebolag är att erbjuda befintliga och/eller nya aktieägare att delta i en nyemission. En nyemission innebär att antalet aktier i bolaget ökar.

Om ett bolag t ex har 100 000 aktier och ska emittera 10 000 nya aktier späds värdet ut på de "gamla" aktierna ut med 10%. Vanligtvis ger man ut aktierna till ett högre pris än det nominella värdet och de pengar som överstiger det nominella beloppet hamnar i den s k överkursfonden.

För att inte spädas ut måste befintliga aktieägare teckna nyemitterade aktier motsvarande den andel man redan äger. Äger du 10% av bolagets aktier ska du alltså teckna 10% av de nyemitterade för att bibehålla ditt 10%-iga ägande efter nyemissionen.

I många fall gör man riktade nyemissioner. Det innebär att det bara är någon eller några personer eller företag som är berättigade att delta i emissioner. Riktade nyemissioner görs t ex när en ny delägare ska komma in i bolaget och samtidig tillföra kapital till bolaget.

Nyemissioner stärker det egna kapitalet i bolaget till skillnad från t ex vanlig finansiering via lån. Lånefinansiering påverkar inte det egna kapitalet initialt.

Inga kommentarer: