torsdag 3 juli 2008

Hur startar man ett aktiebolag?

En vanlig fråga är hur det egentligen går till att skaffa/starta ett aktiebolag. Det finns i huvudsak tre alternativ för dig som ska starta ett aktiebolag. Du kan bilda bolaget själv, köpa ett lagerbolag eller köpa ett bolag som har bedrivit verksamhet tidigare.

Bilda ett aktiebolag själv
Detta alternativ kräver mer tid och kunskap än alternativ 2. Du måste själv fylla i nödvändiga dokument hos Bolagsverket. Detta är inte helt enkelt och rekommenderas bara om du verkligen är intresserad och känner att du har tid. Fördelen är att du kan spara några tusenlappar som annars skulle gå till en advikatfirma eller annan konsult inom området ekonomi/juridik.

Köp ett befintligt lagerbolag
Ett mer praktiskt alternativ än att bilda bolaget själv. Normalt sett går det till så att du köper ett s k lagerbolag, ett aktiebolag som är bildat men som aldrig bedrivit någon verksamhet. Att köpa ett lagerbolag kostar några tusenlappar.

Köp ett bolag med verksamhet/skulder
Detta alternativ rekommenderas inte. Det är bara om du verkligen vet vad du gör och vilka risker det kan innebära att köpa ett bolag med verksamhet som detta kan vara ett alternativ. Det ställs stora krav på överkåtelsehandlingar och avtal för att du ska känna dig trygg med detta alternativ. Huvudorsaken till att alternativet inte rekommenderas är att det kan finnas förbindelser och åtaganden från den tidigare verksamheten som du kan bli ansvarig och/eller ersättningsskyldig för.

Fördelen med detta alternativ är att du kan slippa lägga ut 100 000 kr (50 000 kr fr o m 1/4 2010) i aktiekapital p g a det egna kapitalet till viss del kan vara förbrukat.

Rekommendation
Om du inte har goda kunskaper i företagsekonomi/företagsekonomi rekommenderar vi att du väljer alternativ 2, d v s att köpa ett lagerbolag.

Inga kommentarer: