tisdag 15 juli 2008

Hur styrs ett aktiebolag?

Aktiebolag har väl alla hört talas om, men hur styrs bolaget egentligen? En enskild firma har en ägare och styrs av densamme. Fungerar det på samma sätt med ett AB?

Hur styrs ett aktiebolag?


Lagen ställer högre formella krav på aktiebolaget jämfört med t ex enskild firma och handelsbolag.
T ex måste det finnas minst en ordinarie styrelseledamot, en styrelsesuppleant och en revisor registrerad i Bolagsverkets register.

Det är vid den s k bolagsstämman aktieägarna utser styrelse och revisor. Ytterst är det alltså aktieägarna som bestämmer hur verksamheten ska styras.

Det finns inget som hindrar att aktieägare även sitter i styrelsen och/eller är VD för företaget. Detta kan ofta vara fallet i små aktiebolag. Om aktiebolaget ska ha en verkställande direktör så tillsätts denne av styrelsen på ett styrelsemöte.

Trots att man ofta tänker på stora (och publika bolag) med många ägare och en stor styrelse är aktiebolaget ett bra alternativ också för ensamföretagaren.

Styrelsen har rätt att företräda företaget och bland annat ingå avtal för företagets räkning. VD har rätt att företräda företaget för åtgärder som krävs för den löpande förvaltningen. Det finns inget krav på att mindre aktiebolag måste ha en VD. En ägare som arbetar i företaget betraktas som anställd.

Revisorns uppgift är att granska bolagets redovisning och ledningens sätt att sköta företaget.

Se vad andra bloggare skriver om
,
,

Inga kommentarer: