tisdag 22 februari 2011

Behöver jag anlita advokat när bolaget går dåligt?

Det finns några särskilda tillfällen det kan vara extra intressant att anlita en advokat. Ett tillfälle är när det kommer in nya personer som aktieägare och ett nytt kompanjonavtal ska skrivas. Du kommer att behöva en advokat när det går riktigt bra för bolaget. Det kan då vara fråga om försäljning av bolaget eller planering av hur vinstmedel ska hanteras.

Om ditt bolag börjar gå dåligt är det särskilt intressant att ta tala med en bolagsjurist. Han hjälper dig med att se till att du inte begår några onödiga misstag i fall att det t ex blir fråga om konkurs. Frågor som ni kan komma att gå igenom är t ex: Finns alla styrelseprotokoll i sin pärm. Har mer än halva aktiekapitalet förbrukats? Har kontrollbalansräkning upprättats i tid och på ett korrekt sätt? Har någon borgenär prioriterats? Finns det risk för återvinning i konkursen? Han hjälper dig att inom lagens ramar se till att du i möjligaste mån slipper att få personligt ansvar för de skulder som bolaget har ådragit sig.

Han kan också ge råd och tips på hur du kan undvika en konkurs. Advokater har ofta stora nätverk med potentiella investerare och personer som skulle vara intresserade att ta över bolaget även om det går dåligt. Kanske kan du sälja bolaget istället för att försätta det i konkurs?

Inga kommentarer: