torsdag 10 februari 2011

Köpa och sälja aktier i små bolag vs börsbolag

Att köpa och sälja aktier i små privata aktiebolag är oftast lite svårare än att handla med aktier i bolag som är noterade på en börs. Här följer några punkter som belyser skillnaderna i aktiehandel i stora och små bolag..

Värdera bolag

Att värdera ett bolag är alltid svårt. Värderingen utgår ifrån bolagets status nu, d v s balansräkning och resultaträkning. Till detta ska man lägga till en förväntning om bolagets framtida avkastning, d v s en prognos eller budget.

Förväntningarna bygger i sin tur på vilken tro man har på marknaden, konkurrenssituationen och bolagets ledning och styrelses förmåga att leda bolaget rätt. Sällan eller aldrig är alla överens om hur framtiden kommer att bli. Förväntningarna kan dessutom förändras snabbt. En nyhet som rör företagets marknad kan omedelbart och drastiskt förändra framtidsutsikterna och därmed bolagets värde. En viktig nyckelperson som lämnar ett litet bolag kan påverka värderingen dramatiskt.

Som aktieägare i ett börsnoterat bolag har man oftast en bra bevakning av de nyheter som rör bolaget. Analytiker och representanter från bolaget rapporterar kontinuerligt i frågor som rör förväntningarna och värderingen av bolaget. Denna information har man sällan i ett litet bolag.

Köpare och säljare

Eftersom det oftast finns både många köpare och säljare till aktier i ett noterat bolag ligger värdet på aktierna oftast nära den samlade värderingen av bolaget. En nyhet justerar kursen nästan omedelbart. Är det få spekulanter eller få befintliga aktieägare kan värdet på aktierna påverkas mycket av den låga omsättningen. Är det t ex flera köpare som vill köpa en aktiepost i ett bolag med en aktieägare och aktieägaren inte vill sälja kan detta driva upp kursen. Det blir lätt obalans mellan antal köpare och säljare. I regel är det kanske en aktieägare som vill sälja eller en som vill köpa. Finns det då få eller bara en som vill köpa och en som vill sälja kan detta givetvis påverka kursen. I börsbolag kan man också ha problem med att det ibland är många köpare eller många säljare. Det som händer då är i regel att det blir stora svängningar i aktiekursen. Lika drastiskt som det kan bli i ett litet privat bolag blir det sällan.

Aktiebok

Att köpa aktier i börsbolag är idag oerhört enkelt. Skaffa ett konto eller depå hos en nätmäklare och du kan börja köpa och sälja redan efter några dagar. Handeln går blixtsnabbt och du kan i många fall göra dina affärer i realtid. Du får avräkningsnotor direkt i din webbläsare eller hemskickat via post. I ett litet bolag som är onoterat är det en helt annan administration. Först och främst måste köpare och säljare vara överens, skriva avtal och göra upp om hur betalning ska ske. Därefter ska övriga aktieägare godkänna överlåtelsen om det finns en hembudsklausul. Därefter genomförs köpet och eventuella aktiebrev ska byta ägare och ägarbytet ska noteras i aktiebolagets aktiebok. I ett börsbolag sker detta elektroniskt.

Inga kommentarer: