tisdag 24 november 2009

Låna pengar till att starta aktiebolag?

Eget kapital


En stor skillnad mellan att starta aktiebolag och att starta en enskild firma är att det i aktiebolaget måste finnas ett aktiekapital eller eget kapital på minst 100 000 kr. Aktiekapitalet är tänkt att vara en säkerhet eller buffert som gör att aktiebolaget i alla fall teoretiskt är en tryggare bolagsform än t ex den enskilda firman. Eget kapital är egentligen bolagets skuld till aktieägarna.


Alternativ till att låna


Det finns en variant för dig som har utrustning eller inventarier som är värdefull för bolaget. Det går att använda värdet av dessa tillgångar som aktiekapital istället för att sätta in hela kapitalet i kontanter. Det kan t ex röra sig om en bil, verktyg eller en fastighet. Man kallar detta tillvägagångssätt att apportera in egendom. Vi kommer at återkomma till s k apportegendom i kommande artiklar.

Svårt låna av bank


Sällan eller aldrig lånar bankerna ut pengar till aktiekapitalet när man ska starta ett AB. Detta beror just på att aktiekapitalet ska vara en säkerhet. Är aktiekapitalet som ju kan ses som en skuld till dig när bolaget startar, lånat av en tredje part blir det ju inte den säkerhet som det är tänkt att vara.

Låna till aktiekapitalet


Dock finns det företag som lånar ut pengar just till start av aktiebolag. Tänk efter ordentligt innan du tar ett lån för att starta aktiebolaget. Du bör åtminstone se till att lånet blir så litet som möjligt. Om inte annat så känns det ju bättre rent psykologiskt ju mer ditt obelånade ägande är.

Liknande artiklar: Låna pengar till att starta eget

Inga kommentarer: