onsdag 25 november 2009

Starta engelskt Ltd-bolag?

Priset för bolagsbildning i Storbritannien är betydligt billigare än att starta ett svenskt aktiebolag. Förutom att kostnaden är lägre ställs inga krav på aktiekapitalets storlek, att jämföra med det svenska kravet på 100 000 kr. i praktiken kan ett engelskt bolag ha ett aktiekapital på 1 pund, d v s ca 10 kr.

Fördelarna med att starta ett engelskt Ltd-bolag är uppenbara. Lägre kostnader och inget krav på aktiekapitalets storlek. Varför startar inte alla sitt bolag i England?

Som i fallet med att starta en utländsk filial kan såväl kunder som leverantörer och andra intressenter till bolaget ha synpunkter på att bolaget inte är ett svenskt aktiebolag. Det kan handla om svårigheter att få en bild av bolagets styrelse och ekonomi. I Sverige är det lätt att ta reda på om ett svenskt bolag eller dess styrelse eller VD har betalningsanmärkningar eller vilka andra engagemang de har.

Med ett engelskt Ltd-bolag kan man till viss del gömma sig och i vissa fall överträda svensk lagstiftning utan att svenska myndigheter kan göra något. till exempel har i stort sett alla bolag som driver lägsta bud, enkronas eller öresauktioner sina säten i Storbritannien. Detta för att inte riskera att lotteriinspektionen kan komma åt dem.

Så innan du bestämmer dig för att bilda ett engelskt Ltd-bolag bör du tänka över vilka konsekvenser det kan föra med sig jämfört med att starta ett svenskt bolag.

Technorati Tags: , , , ,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Inga kommentarer: